Care sunt cele mai potrivite cadouri pentru cei mici? Poate fi destul de dificil, în majoritatea cazurilor, să faci un cadou, iar atunci când vine vorba de a găsi cadoul potrivit pentru un copil, lucrurile se complică și mai mult. Fie că ești sau nu părinte, cu siguranță te-ai aflat în postura de a face un astfel de cadou – pentru nepoți, pentru copilul unor prieteni, de Crăciun, de 1 iunie, de ziua de naștere, cu ocazia unui botez.
Oricât de bine intenționat ai fi, se poate întâmpla să faci o alegere care să nu fie pe placul copilului, sau pe placul părinților acestuia, dacă copilul este încă prea mic să decidă singur. Regula numărul unu: e mai bine să cumperi ceva util, decât ceva ce va ajunge depozitat într-o cutie și nu va fi folosit niciodată.
Am pregătit o scurtă listă cu cele mai potrivite cadouri pentru cei mici, cu care să mergi la sigur.
1. Bijuterii
Nu, bijuteriile nu sunt doar pentru adulți. Din contră, sunt un cadou apreciat pe scară largă, pentru copii de toate vârstele. Pentru fetițe, nu vei da greș cu o pereche de cerceluși mici, subtili, finuți, din argint, în formă de albinuțe, buburuze, fluturași, cățeluși sau alte modele vesele. Ar fi indicat, totuși, să te asiguri că fetița are urechiușele găurite, pentru a-i permite să poarte cercei. De asemenea, un colier din argint va fi la fel de apreciat, sau un set care să conțină și cercei, și lănțișor, ideal pentru o ocazie specială. Dacă relația ta cu părinții copilului este una apropiată, nu ezita să te consulți cu aceștia înainte, întrucât s-ar putea ca unii părinți să aibă anumite preferințe când vine vorba de bijuteriile copiilor lor.
2. Jucării
Gama de opțiuni este extrem de vastă – există jucării de toate tipurile, pentru toate vârstele, pentru orice buget și pentru orice preferințe. Fii atent la aceste criterii. Alege jucăria în funcție de vârstă, studiind cu atenție eticheta produsului, care cuprinde informații referitoare la acest aspect, întrucât unele jucării sunt confecționate din materiale neadecvate pentru anumite categorii de vârstă, putând chiar să pună în pericol sănătatea celui mic (piese prea mici, care pot fi înghițite cu ușurință și pot duce la sufocare sau blocarea intestinelor, etc).
În general, optează pentru jucării interactive, însă care să nu facă prea mult zgomot, în special dacă familia locuiește la bloc. Nu vrei să fii învinuit pentru deranjul cauzat de o jucărie dăruită de tine. Există și riscul ca zgomotul prea puternic făcut de o jucărie să provoace frica celui mic și să îi inhibe cheful de joacă. Așadar, alege responsabil. Un set de bucătărie, un microscop, o dubiță de poliție, un set pentru stomatologi sau un set de cuburi de construit sunt variante potrivite, care stimulează inteligența nativă a copilului și îi ocupă timpul într-un mod productiv și benefic pentru dezvoltarea sa. Poți să te orientezi, de asemenea, după jucării care pot fi folosite în baie, precum aceste mingiuțe colorate, care vor distrage atenția celui mic în timpul îmbăierii, ușurând munca părinților.
3. Îmbrăcăminte
În general, piesele de vestimentație sunt de evitat, în lipsa unor informații precise, precum mărimea potrivită. În cazul în care dispui de aceste informații, ai o rampă de plecare, dar trebuie să iei în calcul și alte aspecte, de care depinde reușita încercării tale de a dărui o hăinuță potrivită. De exemplu, evită să cumperi hăinuțe de sezon chiar la sfârșit de sezon. Cel mai probabil, copilul le va mai putea purta o perioadă foarte scurtă de timp. Întrucât ritmul lor de creștere este unul alert, hăinuțele, oricât de frumoase ar fi, vor ajunge depozitate în pod în următorul sezon, neputând fi purtate din nou.
Dacă optezi pentru varianta aceasta și vrei să cumperi o geacă groasă de iarnă deși este vară, sau un set de pantalonași scurți și tricou, deși este iarnă, asigură-te că alegi o mărime mai mare, care să îi fie bună în momentul în care va putea purta hăinuța.
Bineînțeles, există și piese de îmbrăcăminte care sunt, de regulă, schimbate zilnic, pentru că se murdăresc repede, cum ar fi body-urile. Având atâtea modele, culori și imprimeuri la dispoziție, e imposibil să nu ai de unde alege un body frumos, care să încânte atât din punct de vedere estetic, cât și practic. Poți opta pentru un set de 5 bucăți, foarte avantajos din punct de vedere financiar.
Intervenim aici cu un pont: păstrează bonul fiscal, pentru a da posibilitatea părinților de a schimba produsul din diverse motive. Se întâmplă, de multe ori, să nimerești mărimea potrivită, modelul potrivit, dar să cumperi o dublură, un produs pe care deja copilul îl are în garderobă, caz în care este de bun augur să oferi părinților posibilitatea de a alege altceva la schimb.
4. Accesorii
Există așa numitele ”cadouri universale”, cu care elimini unele aspecte riscante menționate anterior (poate nu îi va plăcea modelul, poate nu îi nimeresc mărimea, poate nu o va folosi). De exemplu, poți opta pentru o păturică călduroasă, pufoasă, dintr-un material moale care nu provoacă iritații. Păturicile noastre au glugă, pot fi folosite pe post de prosop pentru o protecție sporită împotriva frigului, la ieșirea din văniță. Există și seturi de păturică și pernă, sau seturi de 4 minipăturici cu imprimeuri diferite, din bumbac organic moale, un material vaporos, delicat la atingere.
Un lucru e cert: șosetuțele se pierd constant, așa că poți alege un set de șosetuțe colorate pentru fetițe sau pentru băieței.
Dacă consideri utile sfaturile noastre legate de cele mai potrivite cadouri pentru cei mici, te invităm să lași un comentariu mai jos, iar dacă ai achiziționat un produs de pe site-ul nostru, te invităm să lași o recenzie. Asigură-te că ne urmărești pe Facebook, unde postăm constant noutăți.