petreceri pentru copii chiar la tine acasă

Să organizezi petreceri pentru copii chiar la tine acasă nu a fost niciodată mai ușor. În ultimul nostru articol, am discutat despre câteva idei de petreceri în aer liber. Vara s-a terminat, vremea nu ne mai permite să organizăm o petrecere afară, iar nimeni nu vrea să își asume riscul de a organiza o petrecere de la care toți copii să plece răciți, nu-i așa?

Sunt multe întrebări pe care cu siguranță le ai: ”Pe cine ar trebui să chem?”, ”Vom avea loc?”, ”Pot să organizez petrecerea acasă sau ar trebui să merg neapărat la un spațiu de joacă și să nu risc?”, ”Ce jocuri să le propun copiilor?”, ”Cine va avea grijă de ei?” și multe altele.

Într-adevăr, pretențiile sunt altele decât erau acum câțiva ani, când era de ajuns un tort făcut de bunica, lumânări, niște gustări simple și un pahar de suc de fructe. Posibilitățile sunt nelimitate acum, dar poți folosi acest lucru în favoarea ta, folosind un strop de creativitate și surse de informare potrivite. Cum ar fi acest blog! Te vom ajuta să organizezi o petrecere inedită, de la care toți copii să plece cu zâmbetul pe buze și bineînțeles, extenuați după atâta distracție!

Nu este necesar să rezervi un loc de joacă pentru a avea o petrecere reușită. Poți opta pentru un animator care să te ajute, sau poți învăța cum să te descurci pe cont propriu și cum să te distrezi alături de copii, dacă ideea de a angaja un animator pentru câteva ore nu este potrivită pentru tine.

 

Cinci reguli importante. Petreceri pentru copii chiar la tine acasă reușite: 

1. Nu invita mai mulți copii decât îți permite spațiul.

Fiind vorba de o petrecere în interior, trebuie să ai totul sub control, inclusiv modul în care spațiul este utilizat. Nu vrei ca cei mici să nu aibă suficient loc să se joace și să devină irascibili. De altfel, nu vrei nici ca sărbătoritul/sărbătorita să se supere pentru că nu vrei să inviți toți colegii de clasă sau toți copii vecinilor. Va trebui să ai o strategie bine pusă la punct, deoarece cei mici (sau cei mai mulți dintre ei) nu vor accepta cu ușurință argumentul ”nu avem suficient spațiu”. Fie organizezi două petreceri distinse și împarți lista invitaților la doi, fie inventezi o altă idee creativă.

2. Ține cont de vârsta invitațiilor.

Atunci când alegi tematica, recuzita, jocurile, mâncarea, trebuie să ai în vedere vârsta copiilor care participă. Degeaba propui un joc de grup cu multe reguli pentru niște copii de 3 ani și degeaba le dai unor copii de 14 ani plastilină și cărți de colorat. Fii la curent cu aceste detalii importante atunci când planifici activitățile, la fel și jucăriile, care pot fi cu adevărat periculoase dacă nu sunt alese corespunzător.

3. Nu organiza o petrecere nici prea scurtă, nici prea lungă.

Durata de timp este importantă, deși nu ar părea așa la prima vedere. Un copil prea obosit care devine ușor irascibil este … un scenariu de evitat. Același efect negativ îl poate avea și o petrecere încheiată prea devreme de către părinți, înainte ca toată energia copiilor să fie epuizată.

4. Stabilește-ți un buget.

Problema multor părinți este că, la finalul petrecerii, când trag o linie, constată că bugetul alocat a fost destul de mare și că lucrurile s-ar fi putut face diferit, din punct de vedere financiar. De aceea, este întotdeauna de bun augur să stabilești un buget, să încerci să te încadrezi în această limită, chiar dacă instinctul părintesc îți spune că este în regulă să cheltui fără măsură, pentru că o faci pentru binele copilului tău. De multe ori există două variante la fel de avantajoase, la o diferență de preț supărătoare, deși reflectă în aceeași măsură ceea ce îți dorești și satisfac în aceeași măsură nevoile copiilor.  De ce să nu alegi varianta care e avantajoasă și din punct de vedere financiar?

5. Întreabă întotdeauna și părinții dacă vor să rămână la petrecere, pentru a nu evita situații neprevăzute.

Dacă răspunsul lor este afirmativ, asigură-te că ai în meniu ceva pregătit și pentru ei. Unii părinți s-ar putea să-și dorească să contribuie activ la buna desfășurare a petrecerii, alții și-ar dori să aibă doar rol de observator. Nu evita să pui întrebări și să ai aceste amănunte puse la puncte, pentru a știi cum să gestionezi situația așa încât să fie un eveniment plăcut și pentru copii, și pentru părinți, și pentru tine.

6. Meniul trebuie să fie gândit așa încât să acopere preferințele copiilor.

Cu alte cuvinte, nu pregăti o masă pentru adulți, cu porții mari și un aranjament clasic. Așa cum am menționat în articolul precedent, copii „mânâncă cu ochii”, motiv pentru care trebuie să pui accent pe componenta vizuală: aperitive colorate, porții mici, gustări tăiate sub formă de animăluțe, într-un mod haios și vesel. Lecția numărul 1: dacă vreun copil are intoleranță la anumite ingrediente, ține obligatoriu cont de acest lucru.

 

Idei de jocuri:

– Scaune muzicale

Da, știm, este un joc clasic, de care copii nu se vor plictisi absolut niciodată. Ai doar nevoie de niște scaune puse în cerc, de muzică și de copii plini de energie și voie bună. Poți opta și pentru alternativa ”Locomotiva”, căci principiul rămâne același: copii dansează pe lângă scaune (întotdeauna trebuie să pui cu un scaun mai puțin decât numărul copiilor), iar când muzica se oprește, trebuie să sară în ”vagoane”, adică să se așeze pe scaune. Cel care rămâne în picioare pentru că nu mai găsește niciun scaun liber iese din joc, iar jocul continuă până când rămâne un singur scaun, adică un singur câștigător.

– Pinata

Fie că vrei să confecționezi tu o pinata sau să cumperi una gata făcută, va fi o alegere perfectă pentru zi de naștere, indiferent de vârsta copiilor. Poți să umpli pinata cu diferite lucruri, în funcție de vârstă: dulciuri, snacks-uri, produse de make-up (în cazul unei petreceri numai cu fete), mașinute (pentru o petrecere cu băieți), plușuri. Posibilitățile sunt, practic, nelimitate, atâta timp cât nu introduci obiecte perisabile, care s-ar putea sparge, devenind periculoase pentru copii.

O altă alternativă la clasica pinata care atârnă din tavan este să improvizezi o cutie mare, dreptunghiulară, pe care să o așezi vertical și să confecționezi rafturi înăuntrul ei. În capacul cutiei se vor face găuri, acoperite cu hârtie creponată de diferite culori. În spatele găurilor se ascund obiectele pe care vrei să le găsească copii. Bineînțeles, nu vor putea folosi o bâtă ca să spargă căsuțele, ca și în cazul clasicei pinata, așa că va trebui să adaptezi puțin ideea jocului.

 

petreceri pentru copii chiar la tine acasă

                                              

– Găsește comoara

Cunoscut și sub numele de Treasure Hunt, acesta este un alt joc clasic, care poate fi reintrepretat în diferite forme. Există foarte multe variante de jocuri de societate în comerț care conțin o tablă de joc, pioni, indicii, mesaje ascunse, însă noi încurajăm creativitatea, așa cum ați putut observa deja. Nu ar fi mai interesant să creezi un joc în care copii să se simtă, cu adevărat, mici exploratori, căutând obiecte ascunse prin întreaga casă? Interacțiunea va fi mai mare dacă le sugerezi să se împartă pe echipe, sau dacă îi costumezi în pirați (coifuri, bandaje negre pe un ochi, săbii de plastic, etc).

Treasure Hunt este un joc care-ți va permite să jonglezi cu ideile tale creative, să te folosești de ceea ce ai prin casă, să optezi pentru diferite tematici (obiectele ascunse pot fi animale de jucărie, oase de jucărie, fructe, dulciuri, imagini printate cu comori, plușuri, litere care ulterior să formeze un cuvânt, etc), să îl adaptezi vârstei copiilor.

 

– Treci obstacolul din hârtie igienică

Copii se vor simți exact ca într-un film de acțiune, încercând să treacă subtil printre fășiile de hârtie igienică/hărtie creponată întinse dintr-o parte în alta a camerei, fără să le atingă. Pune accent pe faptul că nu trebuie sub nicio formă să le atingă, pentru a le spori adrenalina. Adevăratul agent 007 va ieși la iveală!

– Sari cu balonul fără să îl spargi

Copilul care ajunge primul la linia de finish, sărind cu balonul între picioare fără să îl spargă, va câștiga. Ușor de înțeles, dar distractiv. Le va pune răbdarea la încercare.

– Twister

Găsești jocul în comerț sau poți, din nou, improviza (începe să ne placă acest cuvânt!). Pe o bucată mare de material, dreptunghiulară, coase cercuri de diferite culori, din alt material textil, după modelul de mai jos.

– Roata norocului

Poți să le dai copiilor cuburi de construit și să creezi un joc în care fiecare echipă va trebui să învârtă o roată a norocului, pentru a afla ce formă trebuie să construiască din cuburile respective.

 

Alte jocuri:

  • Ghicește personajul
  • Concurs de make-up cu premii
  • Aruncarea la țintă
  • Parada de modă pentru fetițe

 

petreceri pentru copii chiar la tine acasă

 

Să organizezi petreceri pentru copii chiar la tine acasă nu e chiar atât de greu pe cât pare, deși copii sunt mai dificil de mulțumit decât adulții, de multe ori. Sperăm că aceste idei te vor ajuta să te orientezi, să te inspiri, să îți formezi o idee despre cum ar arăta o petrecere reușită.

Asigură-te că ne urmărești pe Facebook, unde postăm constant noutăți, și că ai citit restul articolelor de pe blog-ul nostru. Dacă consideri utile aceste idei de petreceri pentru copii, te invităm să lași un comentariu mai jos, iar dacă ai achiziționat un produs de pe site-ul nostru, te invităm să lași o recenzie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.